Forside
Geovidenskab A
Artikler
Fra medierne
Søg på sitet
Debat
Rettelser
Abonner
Annoncer
Om GeologiskNyt
Kontakt
Links
Copyright

Søg på dette siteVælg "Headers" eller "Pagecontent"
Web-artiklerArtikler fra GeologiskNyts web
BlækhusetKommentarer og debat
RettelserRettelser til artikler


Anmeldelse


Walking with Dinosaurs er fantastisk

 

Dinoshowet 'Walking with Dinosaurs' er en gennemført imponerende forestilling, som enhver med sans for dinoer, drama og formidling bare skal se. Selv et anstændigt menneske kan ikke beskrive forestillingen retfærdigt uden at bande. 

Af Steen Laursen, GeologiskNyt, 16/10/2009

Den otte meter høje Tyrannosaurus Rex er yderst overvældende og troværdig.

Lyd- og lyskulissen er dramatisk omkring en scene med massere af plads, da showet 'Walking with Dinosaurs' løber af stablen. Der er lagt op til en dramatisk halvanden time med dinoer af den store og voldsomme slags, og det er ikke et digitalt show på en skærm: Det er live!

 

Når otte meter ser ud af mere
Da en Tyranosaurus Rex unge har tirret en ellers fredsommelig Ankylosaurus tilstrækkeligt, får den langt større planteæder ungen gennet op i et hjørne. Men så kalder ungen på mor og ind kommer showets hovedperson. Mor T. Rex er otte meter høj, og tager sig meget større ud, da hun galoperer og brøler ind på scenen.

 

Det synes Ankylosaurusen tydeligvis også, så den giver en fin opvisning i, hvordan et pansret dyr med kølle på halen holder et gab med tomme tykke tænder på passende afstand. Da  Ankylosaurusen er stukket af, er der tid for lidt gensynsglæde for de to rexer, for dinosaurer havde yngelpleje, får vi at vide.

 

Eminent formidling
I form af showets eneste miniature løber konferencieren rundt imellem giganterne og fortæller om dem, når de ellers giver ham ørenlyd. For selv om dinoerne er attraktionen, så spilder arrangørerne bag showet ikke chancen for at supplerer den fantastiske oplevelsen med lidt sund indsigt.
 

I løbet af showet kommer denne minipalæontolog omkring kontinentaldrift, klima og planter, og han understreger deres betydning for dinosaurernes evolution. Betydningen af knogle og sporfossiler får han også med, og han gør det med beundringsværdigt få og velvalgte ord. De er absolut valgt med en eminent forståelse af begrebet evolution, og de bliver flot underbyget af scenens giganter.

To olme Torosaurer ser hinanden an, før de tørner sammen i evolutionens cyclus.
Mor og unge Brachiosaurus glæder sig efter en snæver redning fra en Allosaurus.


Både dyr og liv
For det her er ikke bare en samling knogler pakket ind i plastic, som tøffer rundt på en scene. Dyrene bevæger sig livligt rundt på scenen, med en hastighed, som er troværdig for deres størrelse. De mindste kødædere er de livligste, og de har simpelthen en skuespiller i maven. Giganterne er derimod mekaniske dukker, med levende bevægelser, trampende fødder og en ærlig interesse for det, de æder. Det være sig scenens padderokker som hinanden.

 

Dyrene deltager desuden i små dramaer, som da to næsehornsøgler kæmper om haremmet, da en langhalset dinounge undslipper T. Rexes glubske forfader og da en flyveøgle tager sig gevaldig en lufttur ud over landskaber og oceaner. Det hele er muligt ved hjælp af storskærme, projektører, lys og en enestående dygtighed.
Solidt pansret Ankylosaurus, der prøver at få lov til at passe sig selv.

Formidlingens dilemma
Men med produktionen af de enorme dinofigurer og introduktionen af den lille talende palæontolog løber showet ind i et af de grundlæggende problemer i den populære formidling. For hvordan så en dinosaurer egentlig ud? Ingen kender jo deres farver, og mange af dem havde fjer. Og var deres ben bøjede som krokodillers, når de gik, eller var de søjler som benene på en elefant? Det har arrangørerne været nød til at tage stilling til, og det har de gjort det fornemt.

 

Derimod var de ikke nød til at lade den lille palæontolog fastslå, at Plateosaurus hverken svedte eller urinerede. Det havde nok været smart at springe den bemærkning over, for hvor ved nogen det fra med rimelig videnskabelig sikkerhed? Og selv hvis det er rigtigt, har det fået en del af publikum til at tvivle på showets øvrige facts. I populærvidenskabelig formidling skal man holde sig fra kontroversielle teorier eller understrege deres status som sådan.

 

Kun halvanden time
Efter kun halvanden time uddør de to T. Rexer i et gigantisk lysglimt, og palæontologen slutter af med at trøste publikum: Dinosaurerne er ikke uddøde, de har blot taget vinger og er blevet til fugle. Det er nu alligevel en skuffelse, at de er væk, samtidig med at det er ganske betryggende.

 

'Walking with Dinosaurs' er et fantastisk show! Langt bedre end dets officielle websitet kan antyde. Og børnene kan nok klare mosten, for dinoerne kommer ikke så tæt på, som sitet antyder. Men det er ikke for børnehavens sarteste.

 

Hold da kæft hvor var det flot!

 

Showet er oprindeligt produceret af Gerry Ryan, Malcolm Cooke og Jill Bryant, og det er bragt til Danmark af The Creature Production Company.
Tilbage til artikler
på geologisknyt.dk
Dinosaurjagt på Grønland
GeologiskNyt 5/2006
GeologiskNyt 4/2006
GeologiskNyt 3/2006
GeologiskNyt 2/2006
Geologisknyt 1/2006
GeologiskNyt 6/2005
GeologiskNyt 5/2005
GeologiskNyt 4/2005
GeologiskNyt 3/2005
GeologiskNyt 2/2005
GeologiskNyt 1/2005
GeologiskNyt 6/2004
GeologiskNyt 5/2004
GeologiskNyt 4/2004
GeologiskNyt 3/2004
GeologiskNyt 2/2004
GeologiskNyt 1/2004
GeologiskNyt 5/2003
GeologiskNyt 4/2003
GeologiskNyt 3/2003
GeologiskNyt 2/2003
GeologiskNyt 1/2003
GeologiskNyt 6/2002
GeologiskNyt 5/2002
GeologiskNyt 4/2002
GeologiskNyt 3/2002
GeologiskNyt 2/2002
GeologiskNyt 1/2002
GeologiskNyt 6/2001
GeologiskNyt 1/2001
GeologiskNyt 6/2000
GeologiskNyt 5/2000
GeologiskNyt 6/1997
GeologiskNyt 5/1997
GeologiskNyt 4/1997
GeologiskNyt 3/1997


Se geologi

Vi har besøgt en del af Danmarks og udlandets geosites og anmeldt dem forud for jeres ferie. Rigtig god fornøjelse.

MVH Redaktionen
Fra medierne

Fra november 2007 og tre år forud har vi samlet relevante klip fra pressen. Fokus er på klip fra Politiken, Jyllands-Posten og Ingeniøren. I de første måneder er flere medier med. Ud fra disse klip, kan du selv se, hvilke medier, der interesserer sig for hvad, og hvordan de vinkler emnerne.