Forside
Geovidenskab A
Artikler
Fra medierne
Søg på sitet
Debat
Rettelser
Abonner
Annoncer
Om GeologiskNyt
Kontakt
Links
Copyright

Søg på dette site



Vælg "Headers" eller "Pagecontent"




Web-artikler



Artikler fra GeologiskNyts web




Blækhuset



Kommentarer og debat




Rettelser



Rettelser til artikler






Anmeldelse


Besøg Geocenter Mønsklint

 

Møns Klint er blevet udstyret med et yderst diskret geocenter til et yderst indiskret millionbeløb, og det er der kommet et enestående oplevelsescenter ud af. Her handler det om at hænge Møns klint og natur op på mikro små coccolither og tons tunge kalkskred.


Af Steen Laursen, GeologiskNyt, 10-7-2007





Coccolither daler tilbunds i kridthavet. Foto: Steen Laursen

Efter mange års arbejde med at samle penge og få tilladelser kunne Geocenter Møns Klint endelig åben dørene for Dronning Margrethe, og GeologiskNyt sendte kort efter to børnefamilier igennem centret. Det var en stor succes.

 

Monster om hjørnet
Indgangen til centret er en smal betonkorridor, og alle forventninger er spændt til bristepunktet, for der er en verden af lyde nede for enden og en film med en grovædende mosasaur i hovedrollen. Spændingen bliver fuldt tilfredsstillet, for lige om løber vi ind i den gigantiske mosasaurs hoved og tænder. Man ser den først, når man er lige foran.

 

Resten af mosasaureren hænger over den geologiske del af centret og repræsenterer det helt store i kalken. Lige under dens hoved står der til gengæld en statue af en coccolith i tre stadier: Hel, delvist ødelagt og endelig som en stak underkopper på gulvet. Statuen er nogle tusinde gange forstørret i forhold til originalen, som jo er mikroskopisk.

 

Interaktiv geologi med ledninger og trisser
Fladskærmene på væggene er forventelige, og de reagerer selvfølgelig på tryk, men de gør det  enkelt og informativt, du bestemmer selv farten og der er godt nok ikke ret meget tekst. Alt hvad der kan fortælles med grafik, er fortalt med grafik, så kun det allermest uhåndterlige er bogstaver. Den velsignelse hviler over hele centret.

 

Intet overflødigt isenkram
Her er et kortsagt et væld af oplysninger, som er præsenteret så pædagogisk som muligt, og uden hang til absolut at skulle bruge den nyeste og dyreste elektroniske dims. Klintens mudderskred bliver fint illustreret af en masse sand og en lille smule vand, så det hele glider langsomt og klistret. Men de elektroniske dimser er har så absolut, og det i store mængder.

 




Kridthavets bund for de små. Foto: Steen Laursen

Centret er tilpasset din tur
Ifølge konceptet skal folk besøge centret, når de alligevel er ved klinten, og centret skal være overstået på tre kvarter. Men man skal også kunne fordybe sig i forskellige dele af det, og bruge den tid, man har lyst til. Det er absolut lykkedes, for vores nørderier startede efter cirka tre kvarter. Meget praktisk virker billetten en dag, så man kan se centret først, gå ned og se klinten og komme tilbage og undersøge sine egne fund. Så kan ungerne også lave amuletter af sten og træ fra turen.

 

Engageret personale
Centret er lige blevet færdigt, så der er stadig et par ting, der skal på plads, men personalets engagement kompenserer for manglerne. ”Jeg bruger lige et par minutter på alle vores gæster”, forklarer Nils Natorp, som er direktør for centret og står i døren i dag. ”Der mangler nemlig nogle skilte med aldre i udstillingen endnu og uden er dem ikke lige til at overskue det hele”. Bare juni har budt på 11.000 gæster.

 

Prøv det
Det nye center er absolut den yderste spids inde for læring og underholdning. Det er netop svaret på det, som får folk til at drage til Møns Klint: God gammeldags nysgerrighed. Her har vi et nyt fyrtårn for videnskab, som retter sig imod folk, der vil se klintens geologi og natur. En tæt pakket bus med formidlere er den mindste gestus, vi kan give dette nye center.

 

Og så lige en ting her til sidst. Når du kører ud fra centrets parkeringsplads, så scan parkeringsbilletten og kør helt frem til bommen. Den åbner nemlig ikke medens du scanner, men først når du er få centimeter fra den.

 




Tilbage til artikler
på geologisknyt.dk
Dinosaurjagt på Grønland
GeologiskNyt 5/2006
GeologiskNyt 4/2006
GeologiskNyt 3/2006
GeologiskNyt 2/2006
Geologisknyt 1/2006
GeologiskNyt 6/2005
GeologiskNyt 5/2005
GeologiskNyt 4/2005
GeologiskNyt 3/2005
GeologiskNyt 2/2005
GeologiskNyt 1/2005
GeologiskNyt 6/2004
GeologiskNyt 5/2004
GeologiskNyt 4/2004
GeologiskNyt 3/2004
GeologiskNyt 2/2004
GeologiskNyt 1/2004
GeologiskNyt 5/2003
GeologiskNyt 4/2003
GeologiskNyt 3/2003
GeologiskNyt 2/2003
GeologiskNyt 1/2003
GeologiskNyt 6/2002
GeologiskNyt 5/2002
GeologiskNyt 4/2002
GeologiskNyt 3/2002
GeologiskNyt 2/2002
GeologiskNyt 1/2002
GeologiskNyt 6/2001
GeologiskNyt 1/2001
GeologiskNyt 6/2000
GeologiskNyt 5/2000
GeologiskNyt 6/1997
GeologiskNyt 5/1997
GeologiskNyt 4/1997
GeologiskNyt 3/1997


Se geologi

Vi har besøgt en del af Danmarks og udlandets geosites og anmeldt dem forud for jeres ferie. Rigtig god fornøjelse.

MVH Redaktionen




Fra medierne

Fra november 2007 og tre år forud har vi samlet relevante klip fra pressen. Fokus er på klip fra Politiken, Jyllands-Posten og Ingeniøren. I de første måneder er flere medier med. Ud fra disse klip, kan du selv se, hvilke medier, der interesserer sig for hvad, og hvordan de vinkler emnerne.