Forside
Geovidenskab A
Artikler
Fra medierne
Søg på sitet
Debat
Rettelser
Abonner
Annoncer
Om GeologiskNyt
Kontakt
Links
Copyright

Søg på dette site



Vælg "Headers" eller "Pagecontent"




Web-artikler



Artikler fra GeologiskNyts web




Blækhuset



Kommentarer og debat




Rettelser



Rettelser til artikler






Udbrud i Indonesiens vulkan Merapi

 

GeologiskNyt har haft en reporter på den indonesiske vulkan Merapi, som er i udbrud i disse dage. Her er hans beretning om udbruddet og om rejsen.

 


Af Tom Pfeiffer Volcano Tours 12/6/2006



Efter en eventyrlig og meget smuk tur til Krakatau vulkanøen i Sundabæltet er vi i en forsinket flyver på vej til vulkanen Merapi. Udbruddet finder sted på kraterets sydside, hvor ny tyktflydende lava har samlet sig i en stor prop. Området syd af vulkanens kegle er mest udsat og er blevet evakueret, hører vi. Vores problem er, at det må være netop der, vi finder de gode udsigtssteder til vulkanen. I aften prøver vi at finde en god udsigt til vulkanen.

 




Vulkanen Merapi er i udbrud. Foto: Tom Pfeiffer

Første glimt af udbruddet

Om aftenen møder vi et skilt, som med store røde bogstaver siger : "Forsigtig! Merapi". Vejen snørkler sig stejlt opad og klokken 23:50 er vi der. Bjerget ligger smukt foran os, og vi kan se røgen fra dens top og en rød glød. Et meget smukt syn. Pludselig blusser den røde glød op og belyser røgen og dampen, som stiger op over vulkanens top. Det gør indtyk, men vi er sikre på, at vi kan find et bedre udsigtssted.

 

Næste nat bruger vi en ny guide og nu kører vi direkte imod området, hvor militærpolitiet bevogter de forladte landsbyer. Da vejen for alvor stiger, drejer vi til højre ad en mindre vej, kører et par kilometer og standser ved en moské. Der er kun enkelte gadelys her og der. Vi venter 10 minutter, så dukker to mørke skikkelser op og stiger ind i vores minibus. Det er to lokale indbyggere, som fører os herfra.

 

Udsigt til vulkanen

Kl. er 3:30 er vi fremme ved en lille plads. Vi kravler de få par meter op til den og kigger os omkring. Vulkanen er der. Dens glødende top står lige foran os. Den er nær, rigtig nær. Vi er begejstrede og alt træthed er glemt.

 

Vi ser små masser af lava løsne sig fra vulkanens glødende spids og styrte ned ad flankerne. lavaen danner to strømme, en til venstre for os, som er delvist skjult i en lille rende i flanken, og en til højre, som er utroligt smuk at se på. Det ser ud som om ild løber ned ad vulkanen. Vi kan også skimte enkelte meget store blokke, der tumler nedad og forsvinder bag træerne. Efter et par sekunder hører vi blokkenes buldren som et fjernt truende tog.

 




Om natten kan man se glødelaviner på Merapi. Foto:Tom Pfeiffer

Glødelaviner

Fra lavaproppen løsner der sig en gang imellem større masser af glødende lava, som styrter ned. Disse laviner kan blive så voldsomme, at de bliver til turbulente askestrømme, som kan nå flere kilometer fra krateret og de er altødelæggende. Pyroklastiske strømme hedder de og de er et fænomen, man frygter i området. I 1994 omkom mere end 70 mennesker, da de blev overrasket af sådan en strøm.

 

Klokken er 4:00. Som et vækkeur begynder en skinger højtaler at synge uforståeligt i den stille nat. Det er en moské i nærheden, der kalder til morgenbøn. Var området ikke evakueret? Kort efter falder lignende højtalere fra andre moskéer i nær og fjern ind. Da det bliver lyst, virker området ganske normalt. Indbyggerne vender hjem tidligt om morgenen for at fodre deres dyr og meget andet. Måske er vulkanen kun farlig om natten.

 

Vulkansk medie i medierne

Merapi selv bliver her anset for en gud, og den spiller en stor rolle i folkereligionen. Her har den mere betydning end alle videnskabelige forklaringer og regeringens beslutninger. I en lille landsby bor der en hellige mand med navnet Mbah Marijan. Han har evnen til at kommunikere med de mange ånder, som lever i vulkanen.

 

Mbah Marijan er en meget respekteret person. Han er kendt for tit at vandre op ad vulkanens flanke for at meditere eller bringe ofre der. Jeg har set ham i TV flere gange, og hans navn er tit på aviserne. I disse dage er Merapi altid på forsiden – især her i Yogya området.

 

Folk her er åbenlyst stolte på deres hellige mand. Han er så respekteret, at regeringen ikke turde evakuere hans landsby, og der frygter man ikke vulkanen. Mbah Marijan har jo sagt, at der ikke vil ske dem noget. Tilgengæld skal man glæde sig over vulkanens aktivitet, som er en gave fra guden, som mener, det er på tide at landet befrugtes.




Tilbage til artikler
på geologisknyt.dk
Dinosaurjagt på Grønland
GeologiskNyt 5/2006
GeologiskNyt 4/2006
GeologiskNyt 3/2006
GeologiskNyt 2/2006
Geologisknyt 1/2006
GeologiskNyt 6/2005
GeologiskNyt 5/2005
GeologiskNyt 4/2005
GeologiskNyt 3/2005
GeologiskNyt 2/2005
GeologiskNyt 1/2005
GeologiskNyt 6/2004
GeologiskNyt 5/2004
GeologiskNyt 4/2004
GeologiskNyt 3/2004
GeologiskNyt 2/2004
GeologiskNyt 1/2004
GeologiskNyt 5/2003
GeologiskNyt 4/2003
GeologiskNyt 3/2003
GeologiskNyt 2/2003
GeologiskNyt 1/2003
GeologiskNyt 6/2002
GeologiskNyt 5/2002
GeologiskNyt 4/2002
GeologiskNyt 3/2002
GeologiskNyt 2/2002
GeologiskNyt 1/2002
GeologiskNyt 6/2001
GeologiskNyt 1/2001
GeologiskNyt 6/2000
GeologiskNyt 5/2000
GeologiskNyt 6/1997
GeologiskNyt 5/1997
GeologiskNyt 4/1997
GeologiskNyt 3/1997


Se geologi

Vi har besøgt en del af Danmarks og udlandets geosites og anmeldt dem forud for jeres ferie. Rigtig god fornøjelse.

MVH Redaktionen




Fra medierne

Fra november 2007 og tre år forud har vi samlet relevante klip fra pressen. Fokus er på klip fra Politiken, Jyllands-Posten og Ingeniøren. I de første måneder er flere medier med. Ud fra disse klip, kan du selv se, hvilke medier, der interesserer sig for hvad, og hvordan de vinkler emnerne.