Forside
Geovidenskab A
Artikler
Fra medierne
Søg på sitet
Debat
Rettelser
Abonner
Annoncer
Om GeologiskNyt
Kontakt
Links
Copyright

Søg på dette site



Vælg "Headers" eller "Pagecontent"




Web-artikler



Artikler fra GeologiskNyts web




Blækhuset



Kommentarer og debat




Rettelser



Rettelser til artikler









Dinosaurjagt i Grønland 2012

 

- endnu engang har jeg fået chancen for at besøge Grønland, og det bliver ikke bedre end dette: tre ugers jagt på og udgravning af forstenede dinosaurer

 






Jeg er uddannet journalist og geolog, og derfor er jeg inviteret med på Geocenter Møns Klints dinosaurekspedition i år. Vi skal til Jameson Land på Østgrønland for at finde og udgrave en dinosaur af arten Plateosaur. Jeg specialiseret mig i videnskabsjournalistik, hvor jeg har både mit hjerte og min styrke, og siden min barndom har jeg elsket at rejse til helt anderledes steder. Derfor er udgravningen af en dinosaur i Grønlands storslåede natur et højdepunkt i mit liv. Her er en af mine blogs om denne fantastiske dinosaurjagt:




På jagt efter en Plateosaur.


De første forstenede knoglestykker fra en dinosaur kom for dagen på ekspeditionens første aften. Det største er en flad knogle, som antageligt er en del af bækkenet. Dagen efter startede Oliver Wings fra Hanover Statsmuseum jagten på hele dinosauren.



På sporet af en rovdinosaur.


Siden ekspeditionens start har Ph.d. Jesper Milan fra Geomuseum Faxe udgravet fodspor efter dinosaurer. De sidder i et blåligt lag og nu, tre dage senere, har han blotlagt nok til at lægge gulv i et stort badeværelse. De stammer fra en rovdinosaur.



Dinosaurjagt med sol og sommer.


Vejret ved Carlsberg Fjorden har vist sig fra sin milde side. Temperaturen kom ikke under 18 grader det første døgn, og først i morges måtte vi tage de varme trøjer frem. Lektor Lars Clemmensen fra Geografisk og Geologisk Institut i København har været her før og har aldrig oplevet noget lignende.



En moskusokse i dinoudgravningen.


I formiddags stak en af de andre hovedet ind i køkkenteltet og råbte, at der stod en moskusokse udenfor. Vi var alle ude på under 20 sekunder og ganske rigtigt stod der en okse midt imellem os og vores udgravning af dinosaurfodsporene.



Dinosaurenes uhyre var en Phytosaur.


For tre dage siden fandt vi de første forstende knogler efter et stort rovdyr: en Phytosaur. Et fem meter stort rovdyr, som ikke er set på Grønland før. Derfor sætte ekspeditionen netop nu alle kræfter ind på at finde og frigøre dens knogler.



Endelig en plateosaur.


Efter næsten to ugers søgen er det lykkedes at finde en Plateosaur, som opfylder målet for dinosaur-ekspeditionen. Dyret er tæt på 210 millioner år gammelt og er derfor en af de aller tidligste rigtige dinosaurer. Den har 5-6 meter stor.



Hårdt arbejde for vores dinosaur.


At finde en velbevaret Plateosaur-unge er en sensation, men med æren kommer også arbejdet med at grave den ud. Problemet lige nu er de mange forstenede knogler i klipperne: man ikke kan tage en knogle ud, uden at ødelægge flere andre.



Dinosaurens alder.


Forsteningerne, vi finder, er 210 millioner år gamle, et tal der reelt dækker over dyr, der døde inden for en million år eller mere. Men ved at studere de klipper, forsteningerne ligger i, kan man finde ud af, om et dyr har ligget her 20.000 år længere end et andet.



Tre dinosaurer ligger sammen.


Der er mange overraskelser forbundet med udgravningen af en dinosaurer, og det dyr, vi har koncentreret os om den sidste uge, er inden undtagelse: vi har nu fundet seks fødder, tre brystkasser og to haler, så der må være flere dyr i hullet.



Endnu en dinosaur på Grønland.


Den dag, vi anlagde lejer nummer to, fandt jeg fragmenter fra forstenede knogler på et af bjergene, og fordi arbejdet med udgravningen af de første Plateosaurer nu er til ende, er jeg vendt tilbage til mit fund. Det er oplagt at dyret ligger under jorden et sted i nærheden.






Tilbage til artikler
på geologisknyt.dk
Dinosaurjagt på Grønland
GeologiskNyt 5/2006
GeologiskNyt 4/2006
GeologiskNyt 3/2006
GeologiskNyt 2/2006
Geologisknyt 1/2006
GeologiskNyt 6/2005
GeologiskNyt 5/2005
GeologiskNyt 4/2005
GeologiskNyt 3/2005
GeologiskNyt 2/2005
GeologiskNyt 1/2005
GeologiskNyt 6/2004
GeologiskNyt 5/2004
GeologiskNyt 4/2004
GeologiskNyt 3/2004
GeologiskNyt 2/2004
GeologiskNyt 1/2004
GeologiskNyt 5/2003
GeologiskNyt 4/2003
GeologiskNyt 3/2003
GeologiskNyt 2/2003
GeologiskNyt 1/2003
GeologiskNyt 6/2002
GeologiskNyt 5/2002
GeologiskNyt 4/2002
GeologiskNyt 3/2002
GeologiskNyt 2/2002
GeologiskNyt 1/2002
GeologiskNyt 6/2001
GeologiskNyt 1/2001
GeologiskNyt 6/2000
GeologiskNyt 5/2000
GeologiskNyt 6/1997
GeologiskNyt 5/1997
GeologiskNyt 4/1997
GeologiskNyt 3/1997


Se geologi

Vi har besøgt en del af Danmarks og udlandets geosites og anmeldt dem forud for jeres ferie. Rigtig god fornøjelse.

MVH Redaktionen




Fra medierne

Fra november 2007 og tre år forud har vi samlet relevante klip fra pressen. Fokus er på klip fra Politiken, Jyllands-Posten og Ingeniøren. I de første måneder er flere medier med. Ud fra disse klip, kan du selv se, hvilke medier, der interesserer sig for hvad, og hvordan de vinkler emnerne.