Forside
Geovidenskab A
Artikler
Fra medierne
Søg på sitet
Debat
Rettelser
Abonner
Annoncer
Om GeologiskNyt
Kontakt
Links
Copyright

Søg på dette site



Vælg "Headers" eller "Pagecontent"




Web-artikler



Artikler fra GeologiskNyts web




Blækhuset



Kommentarer og debat




Rettelser



Rettelser til artikler









GeologiskNyt udkommer ikke længere som blad

GeologiskNyt er ophørt som blad, så det er ikke muligt at tegne abonnement. Til gengæld er en stor del af vores artikler til rådighed her på sitet ganske gratis.

Heldigvis er der tre blade, som dækker en del af de emner, som GeologiskNyt især har interesseret sig for: Polarfronten, ScienceFix.dk og Geoviden.




Udvalgte artikler på sitet


Krafla-udbruddene - 1975 - 1984


Den 20. december 1975 indledtes en udbrudsepisode med sprækkedannelse på ydersiden af vulkanen Krafla i det nordlige Island. Episoden forløb frem til 1984. Vulkanen havde da været inaktiv siden udbruddene mellem 1724 og 1729. Læs hele artiklen

Af Peter E. Danielsen, Ísor og Erik Sturkell, Nordisk Vulkanologisk Center

 



Grímsvötn - farer og forebyggelse


I början av november 2004 hade Grímsvötn, den mest aktiva vulkanen på Island, ytterligare ett utbrott. Av Islands alla vulkaner står Grímsvötn i särklass med sina 60 utbrott under de senaste 1.100 åren. Læs hele artiklen

Af Jens Havskov Sørensen, DMI, Erik Sturkell og Fredrik Holm, Nordic Volcanological Centre

 


Den nordatlantiske magmatiske provins

Boksen er en pdf-fil på 100 kb

Af Carlsbergstipendiat Peter Riisager, GeoBiosphere Science Centre, Lund samt Geologisk Museum Københavns Universitet, Lovisa Zillén og Lektor Ian Snowball, GeoBiosphere Science Centre, Lund

 



Udbrud i Indonesiens vulkan Merapi


GeologiskNyt havde en reporter på den indonesiske vulkan Merapi, som er i udbrud i disse dage. Her er hans beretning om udbruddet og om rejsen.

 



Supervulkan i Yellow Stone


Yellow Stone er det vulkanske område i Wyoming i USA, som har lagt navn og rygte til den aktuelle film om en civilisationsødelæggende supervulkan.

 



Hawaii - ferieparadis for vulkanelskere


Turen gik i den forgangne sommer til omkring fire af de Hawaiianske øer, nærmere betegnet øerne Oahu, Maui, Big Island og Kauai. Besøgene på Maui og Big Island var et led i en geologisk ekskursion for medlemmer af Geografforbundet, hvor det faglige indhold var tilrettelagt af forfatteren. Læs hele artiklen 

Af geolog Susanne Plesner, laboratorieansvarlig, Vesla A/S

 


Det minoiske udbrud - nu nøjagtigt dateret


Diskussionen om dateringen af bronzealderens største vulkanudbrud ser nu ud til at være afsluttet. En gruppe naturvidenskabelige forskere fra Aarhus Universitet har nemlig dateret en olivengren til 1613 plus/minus 13 f. Kr. Det er 100 år tidligere end førhen antaget. Læs hele artiklen

Af geolog Walter L. Friedrich, Geologisk Institut Aarhus Universitet og geolog Ulla V. Hjuler, GeologiskNyt

 


Besøg Geocenter Mønsklint


Møns Klint er blevet udstyret med et yderst diskret geocenter til et yderst indiskret millionbeløb, og det er der kommet et enestående oplevelsescenter ud af. 

 


Geologer over hele linien


Hvad geologerne laver og hvem de er, det finder du kun ud af, hvis du kender nogen selv. Men vi er ikke så mange. Derfor bringer vi en lille profil af nogle geologer her.

 


Grønlands diamanter


Grønlands undergrund har nu givet ni hundrede diamanter fra sig, og selv om de er små, kan de blive endnu et vigtigt bidrag til Grønlands husholdning.

 


Per Kirkeby på Geologisk Museum


Hallen på Geologisk Museum i København har skiftet karakter til en grotte af dekorativ geologi. Det er kunstneren og geologen Per Kirkeby, som har plantet sit adelsmærke.

 


Danmarks største bakke


Møllehøj er Danmarks største bakke og den er 170 m og 86 cm høj. Så kort kan det siges, men det er mere til den historie.

 







Se geologi

Vi har besøgt en del af Danmarks og udlandets geosites og anmeldt dem forud for jeres ferie. Rigtig god fornøjelse.

MVH Redaktionen




Fra medierne

Fra november 2007 og tre år forud har vi samlet relevante klip fra pressen. Fokus er på klip fra Politiken, Jyllands-Posten og Ingeniøren. I de første måneder er flere medier med. Ud fra disse klip, kan du selv se, hvilke medier, der interesserer sig for hvad, og hvordan de vinkler emnerne.